Cap a una informàtica mòbil més autònoma?

Molta de la recentralització de la xarxa que hem viscut els darrers anys és deguda a l’aparició de mòbils i tauletes, que són vertaders ordinadors però presenten certes limitacions, principalment de bateria i d’amplada de banda. Aquestes limitacions dificulten l’ús d’aplicacions autònomes ja que aquestes no poden funcionar constantment (de fet, els S.O. mòbils paren les aplicacions que estan funcionant al fons). Aquesta arquitectura fa que sigui molt més convenient delegar tasques en servidors intermediaris fent que les aplicacions purament P2P siguin impossibles. Ara bé, el mercat ja comença a veure mòbils amb 3GB de RAM (més que el meu portàtil de fa set anys). Si es resol també el problema de l’autonomia de les bateries i s’eliminen els límits de consum de les connexions de dades, pot ser tornarem a la informàtica que trobem a faltar els que vam viure l’època daurada del PC.

No sé si això succeirà però tenim raons per no perdre l’esperança. Fixeu-vos, el darrer MacBook Pro és quasi tan prim i lleuger com un MacBook Air. Si seguim així, les tauletes deixaran de ser tan competitives. Així doncs, pot ser tornem a veure més dispositius amb teclat al mercat i sistemes operatius més clàssics (no tan capats com els de les tauletes). És evident que el futur no serà com el passat, però pot ser podem recuperar algunes coses que hem perdut durant els darrers anys amb la tabletització de la informàtica, com les aplicacions P2P.

Serà possible un dia tenir un WhatsApp P2P per a mòbils? Pot ser sí.

Anuncis

3 pensaments sobre “Cap a una informàtica mòbil més autònoma?

  1. Recordes fa uns anys, quan els netbooks havien d’enterrar els portàtils i els sobretaula? Segur que a més d’un li preguntes, i no et saben què era un NetBook.

    Jo tinc l’esperança que tauletes, tamborets i tumbones plaieres acabin com van acabar els netbooks. Temps.

  2. Dubto que això passi. La qüestió és com aniran progressant les tauletes. Segur que aprenen a fer més coses, però arribaran mai a la felxibilitat dels PCs? Dit en termes d’Apple: els macbooks s’ioitzaran o els iPads s’osxiran? Suposo que part de la resposta a aquest problema rau en l’èxit del Surface Pro de Microsoft. De moment la gent diu que no vol tauletes que puguin fer córrer programes de windows de tota la vida. Però, a llarg terme, serà així?

Els comentaris estan tancats.